הפרעת קשב וריכוז – ADHD

כאשר אנו מדברים על הפרעת קשב וריכוז הכוונה היא לילדים, מתבגרים ומבוגרים הסובלים מקשיים מתמשכים בקשב, ריכוז, אימפולסיביות והיפראקטיביות. מאפיינים אלה מתגלים בד"כ בילדות המוקדמת, הנם בעלי אופי כרוני ואינם מתאפיינים בדרך כלל ע"י ממצאים נוירולוגיים כגון: חושים, שפה, פגמים מוטוריים, פיגור שכלי או הפרעה נפשית קשה. חשוב לציין כי השילוב בין ליקויים בקשב להיפראקטיביות הוא הנפוץ, ואולם מצבים בהם ההפרעה היחידה בהם היא חוסר קשב בלבד, ואחרים המאופיינים בהיפראקטיביות ובאימפולסיביות בלבד.

תוצאות הפרעה זו משפיעות על כל תחומי החיים ומקשות מאוד על האדם לנצל את הפוטנציאל שלו.

 

הגדרת הפרעת קשב וריכוז עפ"י ה DSM-V

הפרעת קשב וריכוז (היפראקטיביות) – Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder

 

קריטריונים לאבחון

A דפוס קבוע של חוסר קשב ו/או היפראקטיביות-אימפולסיביות שמפריע לתפקוד או התפתחות, כפי שמאופיינת על ידי (1) ו/או (2)

הערה:

להלן רשימת הסימפטומים:

 

קיומם של שישה (או יותר) מהסימפטומים הבאים, במשך תקופה של לפחות 6 חודשים. על הסימפטומים להיות אינם הולמים את רמת ההתפתחות של הילד, ובעלי השפעה שלילית על פעילות חברתית, לימודית ותעסוקתית.

הערה:

להלן רשימת הסימפטומים:

 

  1. B. מספר סימפטומים של קשב ו/או היפראקטיביות-אימפולסיביות היו נוכחות לפני גיל 12.

 

  1. C. מספר סימפטומים של קשב ו/או היפראקטיביות-אימפולסיביות נוכחים בלפחות שתיים (או יותר) ממרחבי החיים של הפרט (סטינג). למשל, בבית, בבית הספר, או בעבודה; עם חברים או מקורבים; או בפעילויות אחרות.

 

  1. D. יש ראיות ברורות שהסימפטומים מפריעים או מפחיתים את איכות התפקוד החברתי, אקדמי או תעסוקתי.

 

  1. E. הסימפטומים אינם מופיעים באופן בלעדי במהלך סכיזופרניה או הפרעה פסיכוטית אחרת, ואינם מוסברים טוב יותר על ידי הפרעה נפשית אחרת (משל, הפרעות מצב רוח, הפרעות חרדה, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעות אישיות, או חומרים ממכרים).

 

ציין אם:

הופעה משולבת  – 314.01 (F90.2) – במקרה שבו מופיע גם דפוס של קשב (קריטריון A1) וגם דפוס של היפראקטיביות-אימפולסיביות (קריטריון A2) בשישה החודשים האחרונים.

הופעת קשב – 314.00 (F90.0) – במקרה שבו מופיע דפוס של קשב (קריטריון A1) בלבד, מבלי דפוס של היפראקטיביות-אימפולסיביות (קריטריון A2) בשישה החודשים האחרונים.

הופעת היפראקטיביות-אימפולסיביות – 314.01 (F90.1) במקרה שבו לא מופיע דפוס של קשב (קריטריון A1) אבל כן מופיע דפוס של היפראקטיביות-אימפולסיביות (קריטריון A2) בשישה החודשים האחרונים.

 

ציין אם

מצב של הפוגה חלקית (רמיסיה): כאשר בעבר כל הקריטריונים לאבחון ההפרעה מולאו, וכיום ישנם מעט מן הקריטריונים להפרעה במהלך ששת החודשים, אולם הסימפטומים עדיין גורמים פגיעה בתפקוד החברתי, אקדמי והתעסוקתי.

 

ציין מידת חומרה

דילוג לתוכן