סרבנות קשר

סרבנות קשר

נושא רגיש ומצב חמור ולא נעים בו ההורים או אחד מהם נתקבל בסירוב לקשר מילדיו. מושג שנתבע על ידי ריצ'רד גארדנר ומצוי במחלוקת משפטית ופסיכולוגית. המושג רלוונטי בעיקר בתחום הגירושין. למרבה הצער לעתים נגרם על ידי הסתה של אחד ההורים כנגד השני עד למצב של ניכור הורי.

טיפול בסרבני קשר
סרבנות קשר – טיפול

ישנן רמות שונות לסרבנות.

סרבנות קשר ניכרת בכך שהילד מגיב בדחייה, מחאה והאשמה של ההורים. החל מסירוב לקבל מההורה מחוות או מתנות, החמצת פנים, הימנעות משיחה, סירוב לקיום קשר שוטף ורציף, סירוב להיפגש ללא נוכחות ההורה השני, סירוב להגיע לבית החדש, ולבסוף גם בסירוב לקיים כל קשר. מצב זה ידוע בשם ניכור הורי.

סיבות נפוצות לסרבנות

אין ספק שבמקרים חמורים בהם קיימת סכנה לשלום הילד יש ואף צריך להבין את סיבת הניתוק מההורה הפוגע. אך לרוב מדובר בארועים פעוטים וחסרי חשיבות שלנוכח המצב הרגשי של הילד, ההורים עוברים "דמוניזציה".

הזוג הגרוש מתקשה לעתים להתנהל ביחד מול הילד בצורה שמתאימה לטובתו. ישנם מקרים בהם ההורה (האם או האב) "משתמש" בילד כחלק ממאבק הגירושין במטרה ליצור חיץ בין הילד להורה השני. אך סרבנות הקשר עלולה להתפתח מסיבות נוספות. למשל סיטואציה בה הילד מרגיש שההורה פגע בו או הפר מאזן של אמון. הילד נמצא בקונפליקט לגבי נאמנותו בין הוריו. עם התפוררות התא המשפחתי, עולמו הפנימי של הילד הופך לרגיש. מנגנון ההתמודדות של הילד מביא אותו לרצון לקחת שליטה על המצב ולמנוע מההורה תשומת לב ואהבה. בהתאם לזאת, צריך להיזהר עם ההאשמה האוטומטית כלפי הורה המשמורן. הדרך מקיום תא משפחתי שלם, לגירושין, לסרבנות קשר ועד לניכור הורי מתפתחת על רקע תהליכים פסיכולוגיים מורכבים במשפחה כולה.

תהליך הטיפול

סרבנות קשר ניתנת לטיפול גם אצל ילד מרדן וגם במקרים של הורים המסרבים לקשר על ילדיהם. חשוב להדגיש שהטיפול אינו יכול להתנהל על ידי מטפל יחידני. כל אחד מחברי המשפחה מקבל מטפל אישי. התהליך הטיפולי מגובה בעבודת הצוות של המכון שנפגש ועוקב אחר התהליך תוך תכנון משותף בין המטפלים ובין חברי המשפחה. תיאום הורי במקרים כאלה הוא קריטי להליך הטיפול ולהבנת הסיבות לסרבנות הקשר ולמניעה של ניכור.

מה לעשות אם הילד מסרב להיפגש אתכם?

ראשית חשוב לדעת שלא מוותרים. אם אתה חווה סרבנות קשר וודאי מצאת עצמך בקונפליקט התנהגותי: אם תפעל בכוחניות, ותדרוש את היחס המגיע לך – זה רק ירחיק את הילד עוד יותר, ויחשב כחוסר אכפתיות. מצד שני, התעלמות ותפיסת מרחק גם היא טעות. בשני המקרים המצב עלול להעמיק ולהחמיר.

אמנם על פי ההגדרה המשפטית, הורה גרוש שחווה סרבנות קשר יכול להפחית מתשלום דמי מזונות. אך חשוב לזכור, מתן מענה מהיר ונכון למצבים של סרבנות קשר בשלבים ההתחלתיים של התפתחות המצב, עוזר להגיע לפתרון ולהרמוניה בתא המשפחתי החדש.

שתף את הפוסט

דילוג לתוכן